خشک کردن زعفران چگونه است؟ | روش های خشک کردن زعفران

خشک کردن زعفران

خشک کردن زعفران یکی از مهمترین قسمت های کشت و فرآوری زعفران است که اگر به صورت اصولی انجام شود بهترین و با کیفیت ترین طعفران را با حفظ تمامی خاصیت های آن خواهید داشت و به همین دلیل فرآیند خشک کردن زعفران بسیار حساس بوده و به همین دلیل در این مقاله به این سوال پاسخ خواهیم داد که خشک کردن زعفران چگونه است؟ و تمامی روش هایی که برای این کار وجود دارد را به شما معرفی خواهیم کرد.

آبان‌ماه که فصل به بار نشستن گل های زعفران است سر مزرعه دارها شلوغ است و باید در کنار برداشت زعفران ها از سر زمین آن را پاک کرده و به روش های مختلف خشک کنند، سرعت در خشک کردن زعفران تاثیر مستقیمی در افزایش کیفیت زعفران نهایی دارد و هرچه سریع‌تر زعفران را از زمین بچینیم و آماده بسته‌بندی کنیم زعفران با کیفیت‌تری خواهیم داشت.

روش های مختلفی برای خشک کردن زعفران وجود دارد که در این مقاله کاربردی ترین آنها را به شما خواهیم گفت.

خشک کردن زعفران چگونه است؟ | روش های خشک کردن زعفران
خشک کردن زعفران چگونه است؟ | روش های خشک کردن زعفران

زعفران به چه روش هایی خشک میشود ؟

زعفران را میتوان به 2 روش سنتی و مکانیزه خشک کردن که هر کدام از این روش ها در شرایط مختلف کاربردی بوده و مزایا و معایب خاص خودش را دارد و همچنین برای استفاده از هرکدام از روش های خشک کردن زعفران به ابزار ها و لوازمی احتیاج خواهید داشت ، این کار را میتوانید در منزل و در فضا های کوچک هم انجام دهید که فوت فن های آن را در ادامه توضیح خواهیم داد.

بررسی ها نشان داده که بیشتر مزرعه داران که در زمینه تولید زعفران فعالیت دارند به صورت سنتی زعفران را خشک میکنند اما پیش بینی شده که با وجود دستگاههای زعفران خشک کن، کم کم روش های مانیزه جای خود را با روش های سنتی عوض خواهند کرد.

در روش های سنتی خشک کردن زعفران نیاز به دقت و تجربه‌ی زیادی دارد و هر گونه اشتباه کوچک در خشک کردن زعفران‌ها منجر به افت کیفیت آن‌ها می‌شود و در قیمت تمام شده زعفران موثر خواهد بود.

خشک کردن اتویی یا پرسی زعفران

خشک کردن پرسی یا اتویی روشی است که به صورت سنتی و مانیزه میتوان آن را انجام داد و از این روش برای تولید زعفران صادراتی و سوپر نگین استفاده میشود زیرا محصول نهایی که از این روش خشک میشود کیفیت و ظاهری فوق العاده ای دارد و تمامی ارزش های غذایی آن حفظ میشود.

در روش خشک کردن زعفران به صورت اتویی کلاله های زعفران به صورت کاملا صاف و بدون خمیدگی و فرخوردگی تولید می‌شوند.

در روش سنتی برای خشک کردن اتویی زعفران ها از دو صفحه فلزی استفاده می‌شود تا با وارد آوردن فشاری کم کلاله ها را صاف میکنند،اگر در خشک کردن پرسی رطوبت زعفران‌ها به واسطه دما خارج نشود و به واسطه فشار ناشی از صفحات فلزی این کاهش رطوبت اتفاق بیفتد منجر به آسیب به کلاله‌ها می‌شود و در نهایت کیفیت زعفران به شدت افت می‌کند.

زعفران به چه روش هایی خشک میشود ؟
زعفران به چه روش هایی خشک میشود ؟

روش سنتی خشک کردن زعفران

در روش سنتی زعفران را در مقابل دمای بالا قرار میدهند که این کار موجب از دست رفتن رطوبت زعفران شده و آنها را خشک میکند که 3 تکنیک کلی برای خشک کردن زعفران وجود دارد.

روش اول برای خشک کردن سنتی زعفران ها

در این روش یک چهارچوب با چند طبقه درست میکنند و بعد از قرار دادن زعفران ها در طبقه ها، آنها را درون یک اتاق با دمای 65 تا 70 درجه با تهویه مناسب قرار میدهند و بعد از چند ساعت که زعفران ها خشک شد آن را از اتاق خارج میکنند، این روش به نوعی ایده برای ساخت دستگاههای زعفران خشک کن هم طلقی میشود.

سایر فرآورده های زعفران مانند ریشه،گلبرگ و کلاله را میتوان به کمک این روش خشک کرد.

روش دوم برای خشک کردن سنتی زعفران

این روش نسبتا ساده بوده و نیاز به ساخت چهارچوب نیست، در این روش زعفران ها را درون سینی ریخته و نزدیک بخاری قرار میدهیم تا خشک شوند، لازم به ذکر است که در این روش هم باید اتاق مد نظر دارای تهویه بوده و دمای آن بین 65 تا 70 باشد.

روش سوم برای خشک کردن سنتی زعفران

این روش ساده ترین راه برای خشک کردن سنتی زعفران در منزل است و به کمک چند برگه تمیز و آ4 انجام میشود، تنها کافیست دمای بخاری تان را روی کمترین حالت تنظیم کنید و زعفران ها را روی برگه A4 ریخته و روی بخاری قرار دهید تا بعد از گذشت 12 ساعت خشک شوند.

مدت زمان مورد نیاز برای خشک شدن زعفران به صورت سنتی بر اساس میزان رطوبت و روشی که برای خشک کردن انتخاب کرده اید مشخص میشود.

مزایا و معایب خشک کردن سنتی زعفران

  • صرفه اقتصادی این روش با توجه به طولانی بودن زمان خشک شدن ، کم است
  • طولانی بودن زمان خشک به نسبت روش های مانیزه
  • احتمال بالای خطا و کاهش کیفیت محصول نهایی و همچنین تغییر رنگ آن
  • در این روش نمیتوان رطوبت را اندازه گیری کرد

خشک کردن زعفران به روش مکانیزه

همانطور که گفتیم 2 روش برای خشک کردن زعفران وجود دارد که روش سنتی را با هم مورد بررسی قرار دادیم و مزایا و معایب آن را به شما گفتیم، با توجه به معایبی که خشک کردن زعفران به روش سنتی دارد بهترین راهکار برای خشک کردن زعفران روش مکانیزه است که در این روش به کمک دستگاه های زعفران خشک کن، زعفران خشک میشود که در این روش تمامی فاکتور ها از جمله دما و رطوبت قابل کنترل بوده و زعفران در مدت زمان کمتر و با کیفیت بالا تر خشک میشود.

برای خشک کردن زعفران به روش مکانیزه تنها کافیست کلاله های زعفران‌ را در سینی مخصوص دستگاه بریزیم و آن را با پارچه حریر بپوشانیم و درون دستگاه قرار دهیم و بعد از روشن کردن و تنظیم دستگاه، زعفران ها با بهترین کیفیت خشک میشوند.

دستگاه‌های مکانیزه که برای خشک کردن زعفران به کار گرفته میشوندخشک کردن  زعفران ها به روش اتویی با پرسی است و این کار را با فشار هوا انجام میددهند که این موضوع سبب می‌شود تا کلاله‌ها به هیچ وجه آسیب نبینند و کیفیت زعفران حفظ شود. دمای این دستگاه در محدوده ۷۰ درجه و رطوبت زعفران را در حدود ۵ درصد تنظیم می‌کنیم.

خشک کردن زعفران به روش مکانیزه
خشک کردن زعفران به روش مکانیزه

خلاصه مطالب 

در این مقاله تمامی روش ها بر ای خشک کردن زعفران را معرفی کرده و شرح دادیم که امیدواریم مطالب ذکر شده برایتان مفید بوده باشد، برای خرید زعفران مرغوب و با کیفیت میتوانید از طریق فروشگاه اینترنتی نازرنگ اقدام نمایید.

نازرنگ عرضه کننده انواع زعفران و فرآورده های آن در بسته بندی های شکیل و زیبا و با قیمت مناسب است که میتوانید به صورت خرده و یا عمده سفارشتان را ثبت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *